دانش‌دريانوردي خليج‌فارس به ثبت جهاني نزديک‌تر شد

مديرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احياء ميراث‌معنوي وطبيعي کشور در گفت‌وگو با ميراث آريا(chtn)، اين خبر را اعلام کرد و گفت: پرونده‌ «دانش‌دريانوردي حوزه‌ خليج‌فارس» که 12 فروردين ماه سال 89 براي ثبت در فهرست نيازمند پاسداري فوري يونسکو به اين سازمان فرستاده شده بود، در حال حاضر به کميته‌ي نهايي تصميم‌گيري براي ثبت جهاني رسيده است.

«آتوسا مومني» افزود: در حال‌حاضر با اعمال اصلاحات مورد تاکيد يونسکو در اداره کل ثبت آثار و حفظ و احياء ميراث‌معنوي و طبيعي کشور، اين پرونده تکميل شده و سال‌جاري تعيين تکليف خواهد شد.

او ادامه داد: در همين راستا رايزني‌هايي نيز با نمايندگي دايمي ايران در يونسکو صورت گرفته و «مجيدي» با دفاعيات قاطع خود درجلسات يونسکو موضوع ثبت جهاني « دانش‌دريانوردي حوزه‌ي خليج فارس» را دنبال مي‌کند.

«مومني» تاکيد کرد: بسيار اميدواريم اين پرونده در سال جاري مرحله‌ي پاياني را نيز سپري کرده و در حافظه‌ي جهاني يونسکو ثبت شود.

اين مقام مسؤول با بيان اين‌که اين پرونده از چندين جهت براي ايران حائز اهميت است، گفت: ثبت جهاني اين ميراث طبيعي کشور، براي نخستين‌بار نام خليج‌فارس را نيز در حافظه جهاني ثبت خواهد کرد.

به گفته «مومني» اين پرونده به آئين‌ دريانوردي سنتي حوزه‌ي خليج‌فارس، به‌ عنوان مکاني که از ديرباز داراي آئين‌ها و آداب و رسومي مانند نوروز صياد، مراسم بادبان‌کشي، مراسم شوشي بوده‌ است، پرداخته و زبان‌ها و گويش‌هاي مختلفي چون بندري، بوشهري، ‌لري، ‌عربي و زبان‌هايي از قبيل کمزاري، اچمي، قشمي و غيره که در جزاير خليج‌فارس مورد استفاده قرار مي‌گيرند را نيز معرفي مي‌کند.

او تصريح کرد: در اين پرونده به موضوعاتي مانند آواز، موسيقي‌ و واژگان خاص دريانوردي و همچنين آداب و رسوم مرتبط با تقويم زماني خليج‌فارس ماننده «نوروز صياد» پرداخته شده است.

مديرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احياء ميراث‌معنوي وطبيعي کشور با بيان اين‌که «نوروز صياد » روز تعطيلي، پايکوبي و شکرگزاري صيادان است، گفت :‌در اين روز صيادان بر اين باورند نبايد هيچ صيدي انجام دهند و براي صيد فصل‌هاي بعد دعا مي‌کنند.

«مومني» با اشاره به اين مهم که براي ثبت مواريث در ابعاد جهاني دو فهرست معنوي «نمونه» و «نيازمند پاسداري فوري» موجود است، افزود:«دانش درياي‌نوردي خليج فارس در فهرست نيازمند پاسداري فوري قرار گرفته و اميدواريم سال‌جاري با ثبت در فهرست يونسکو، جهاني شود.

به گفته اين مقام مسؤول ميراث معنوي به لحاظ اعتبار جهاني در 5 مقوله تقسيم بندي شده و زبان با تمام تنوعات و گويش‌ها، آداب سنن و آيين‌ها، دانش‌سنتي در ارتباط با طبيعت و کيهان و هنرهاي اجرايي و مهار‌ت‌هاي ساخت صنايع‌دستي را شامل مي‌شود.
/122

انتهای پیام/

کد خبر 1390021119